Lappa och laga spåntak

Under förra veckan svidade vi snabbt om från kontorsmode till blåkläder när vi kom hem efter jobbet. Vi har ett spåntak som behövde lappas och lagas innan takläggarna påbörjar arbetet. Ovanpå spånet kommer vi att isolera, sätta träskivor och vindpapp och därefter vassen. Vår ambition har helat tiden varit att behålla det vackra spåntaket som är det som kommer att vara innertak på ladan, det är också därför som vi valt vasstak. För oss innebär det att vi inte behöver isoelra något på insidan (eftersom vassen har isoelrande effekt) utan bara får ett vackert spåntak inuti ladan. Men taket behövdes som sagt lappas och lagas på några ställen för att kunna visa sig från sin bästa sida.

spån05

 

 

spån03Marcus började med att såga till läkt i rätt dimension.

spån06Och därefter sattes läkten upp på samma avstånd som originalläkten.

spån04Spånet fick vi hjälp av vasstaksläggaren att inhandla. Vill man få tag i spån är det säkrast att leta i byggnadsvårdsbutiker.

spån01Spånet, som troligtvis har några år på nacken, kommer från en ångsig & hyvleri i Rörvik.

spånivattenFör att spånet ska bli smidigt att arbeta med blötlägger man det. Vi använde en skottkärra för blötläggningen.

spåntak09

spåntak08Spånet läggs omlott man byter riktning på spånet på varje rad för att få det motståndskraftigt mot väder och vind. Eftersom vi kommer att lägga träskivor och vass ovanpå är motståndskraften mot väder och vind egentligen av mindre betydelse men vi vill ju ändå göra det ordentligt.

spåntak07Och vad spikar vi med? Spik från Rydsgård såklart, denna låda kommer från Rydsgård som ligger nästgårds, bara det är ju trevligt. Att förpackningen dessutom är löjligt snygg gör inte saken sämre.

Där har ni vår kvällsaktivitet under förra veckan.

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. […] kunde täckas med vass var vi först tvungna att laga spåntaket, hur vi gjorde det kan ni läsa om här. Vi kommer att behålla spåntaket som innertak och ville därför ha det helt och snyggt. Och det […]

    Svara

Kommentera