I veckorna kokar vi saft – på helgerna bygger vi om en lada

Vad pysslar vi egentligen med i veckorna, när vi har åtta till fem-jobb och inte kan vara i ladan?

Givetvis så går en hel del av tiden åt till planering av hur vi ska ha det, vilka hantverkare vi ska anlitsa samt avtal med dessa (det återkommer vi till i ett eget inlägg så småningom), vilka material vi ska ha, inhandling av verktyg och andra prylar vi kommer att behöva, funderingar kring inredning och andra lösningar.

Den här veckan har vi även haft en sats flädersaft på lut i kylskåpet. Vi har inte mindre än fyra fläderbuskar (okej, en är ordentligt planterad och de andra tre har liksom valt sina platser i trädgården själva, så att säga). Sent i söndags kväll skördade vi fläderblommor och satte den första av förhoppningsvis flertalet satser flädersaft för den här sommaren.
Fladersaft
Vi tänkte att vi skulle bjuda på receptet på Ladans Flädersaft – inte speciellt krångligt att göra och alldeles för gott för att låta bli!

etikett

60 st klasar fläderblommor

6 tunnt skivade citroner

3 l vatten

2 kg socker (ja, det är en sockerbomb men om man vill ha den mer syrlig kan man såklart dra ner på sockermängden)

100 g citronsyra

1. Skölj fläderblommorna ordentligt (för att undvika att t.ex. småkryp smaksätter saften)

2. Varva fläderblommor och citronskivor i en stor hink/bunke som är möjlig att täcka över

3. Koka upp vatten och tillsätt sedan sockret och citronsyran till det uppkokta vattnet – låt sockret lösa sig i vattnet

4. Häll vatten-, socker och citronsyralösningen över fläderblommor och citronskivor i hinken/bunken

5. Täck över och låt stå i 3-4 dagar innan silning genom silduk och upphällning. Provsmaka gärna när du tror att den börjar bli klar – om den känns svag kan du låta den stå ytterligare någon dag

 

Kommentera