Hur hittade vi ladan?

Tyvärr har vi inget nytt att rapportera på ladan-fronten sedan förra veckan. Vi har tyvärr försummat ladan under den gångna helgen, till förmån för en helg i Göteborg och Göteborgsvarvet (för Marcus del, undertecknad hejade på).

Men häromdagen fick vi frågan ”Hur hittar man en lada?”, från ett par som är sugna på att göra samma sak som vi gör.

hittade_ladan

Så här hittade vi vår lada:

Från början letade vi efter en skånelänga och var på en visning av en skånelänga bara några hundra meter ifrån ladan. Den var i riktigt risigt skick men vi gillade omgivningarna och prisbilden i området passade oss bra så vi gjorde en ”nära dig”-sökning i Hemnet-appen samtidigt som vi var ute och åkte och av en slump hittade vi en tomt med en ladugårdsbyggnad på och åkte dit och kikade. Boningshuset som tidigare stått på tomten hade brunnit ner och kvar på tomten fanns ladan och faciliteter som brunn, el, avlopp/trekammarbrunn och en uppvuxen tomt – vilket öppnade upp för idén att bygga om ladan till hus.

Marcus har dessutom alltid svurit lite smått över alla gamla ladugårdar som står och förfaller runtom i landet och med det gemensamma intresset för renovering kändes det helt självklart att vi skulle bygga om ladan.

Vi hittade alltså vår lada (som egentligen såldes som en tomt), via en mäklare. Det var flera vändor kring ladan innan det blev ett köp och vi fortsatte faktiskt att titta på andra objekt också, t.ex. finns det en hel massa hus i området runtomkring oss som står obebodda och har gjort det under många decennier. Vi tog då reda på vem som ägde marken och husen och kontaktuppgifter till denna (dock kom vi aldrig så långt att vi ringde och frågade om de hade intresse av att sälja).

Att bara åka runt och titta är nog vårt starkaste tips. Och om ni hittar något som ni tror kan passa – knacka på hos en granne och ta reda på vem som äger det. Värt att tänka på är att det kan vara ganska kostsamt att stycka av mark runtomkring. Men samtidigt är det ju så synd om alla fina ladugårdsyggnader som står och förfaller. Tyvärr finns det gott om dem i Skåne (och säkert i andra delar av landet också). Ett stort plus med ladugårdsbyggnader är att de oftast har en gedigen konstruktion och ingenting att dölja (t.ex. otjänligt avlopps-/vattensystem, elektricitet och ev. vattenskador. Däremot är det en hel del arbete med att få det beboeligt.

Kommentera