Heavy metal är bästa skyddet

Vi lät mura upp en helt ny murstock och skorsten vår första sommar i ladan och så snart vår kökskamin var installerad insåg fåglarna att det var ett varmt och gott ställe att bygga bo på. De gjorde sig hemmastadda i en av kanalerna som inte användes och har fram tills för ett par veckor sedan tyckt att de bor bra där. Nu har vi installerat och fått den stora kaminen i vårt allrum provtryckt så fåglarna får leta nytt husrum. Enligt fejarmästaren som plockade bort boet fyllde det en halv sopsäck. Måste ha varit en femrummare. Minst.

Vi har tidigare haft ett järngaller över men de sluga fåglarna lyfte av gallret. I lördags var vår smed, Kristoffer på Järnet i elden, hos oss och monterade en specialtillverkad huva i metall som ska hålla ovälkomna skorstenshyresgäster borta. Vi har även klätt kronan av skorstenen med blyplåt då den redan spruckit och hade lite dåligt fall.  Plåten leder bort regnvatten och hindrar fukt från att ta sig in i tegel och bruk och på så sätt ökar vi skorstenens livslängd avsevärt. Blyplåt är fantastiskt att arbeta med för att täta. Det är otroligt mjukt och följsamt att bearbeta men med tiden stelnar det och håller sig tätt, man ska bara få tag i det först. Inte helt enkelt.

skorstenshuvan01

Blyplåten skärs till med vanlig Mora-kniv.

skorstenshuvan07 copy

Blyplpåten viks sedan över skorstenskronan och hörnen slås ihop med en gummihammare.

skorstenshuvan00

Den specialtillverkade toppen till skorstenen med galler i sidorna, kopparplåt upptill och gångjärn för att kunna vika upp den vid sotning.

skorstenshuvan08

Här lyfts den nya toppen till skorstenen på plats. De långa armarna håller den på plats.

skorstenshuva02


skorstenshuvan04

Utsikten här uppifrån går inte av för hackor, även om man mest måste fokusera på att hålla i sig när man står här.

skorstenshuvan05

Två män på ett tak och en blyplåt och en ny skorstenshuva i metall senare ska vi ha vår skorsten för oss själva. Dessutom med längre livslängd.

4 Comments

  1. Carl
    oktober 13, 2016

    Hej, nyligen hittat till er blogg imponeras av ert arbete med gården. I egenskap av nybliven ägare till en skånelänga så har jag precis brottats med samma frågeställning – hur tillse att mina skorstenar inte invaderas av fåglar (kajor) och har på motsvarande sätt låtit tillverka anpassade liknande era. En fråga som slog mig när jag såg bilderna är hur ni har löst kravet på takstege för sotning, inspektion etc. Jag har pannplåttak på min länga och det borde rimligen vara lättare att lösa än på ett halmtak men jag skulle helst inte vilja ha någon stege alls av rent estetiska skäl. Hur har ni löst detta? Kör ni med flyttbar nockstege? Tacksam för tips

    Svara
    1. Therese
      oktober 13, 2016

      Du kan köra med en flyttbar stege men den ska förankras så att det är bra förhållande för sotaren. Det är i Sverige ägaren som är skyldig att se till att det är säkert. Vill du ta det ett steg till så kallar du ut en sotare du vill använda och får denne att acceptera lösningen. Ändring av sotare görs hos kommunen. En vanlig skånelänga är inte så hög så du borde inte få problem

      Marcus

      Svara
  2. channa
    november 1, 2018

    Hej!

    Hur tänkte ni när ni valde gallrets höjd? Jag själv vill bygga en liknande men är rädd att det inte skall ventilera ut tillräckligt med sot och brandrisken ökar!

    Vilket fint hus ni byggt!

    Svara
    1. Therese
      november 18, 2018

      Hej! Tack snälla! Vi tog hjälp av en smed för att göra skorstenshuvan och med tanke på att det är galler runtom hela huvan så är den väldigt välventilerad. Vi har tre kanaler i skorstenen och eldar sällan i alla samtidigt. Vi har inte haft något problem med att det sotar igen.

      Therese

      Svara

Kommentera