Har vi råd? Hur vi gjorde den ekonomiska kalkylen

För några dagar sedan utlovade vi ju ett inlägg om hur vi upprättade den ekonomiska kalkylen. Ingen av oss tycker att siffror är överdrivet intressant men vi är båda väldigt ekonomiska, vilket kom väl till pass när vi gjorde budgeten.

Första steget, innan vi la vårt bud på tomten och ladan, var att först och främst försöka räkna på om det var ekonomiskt hållbart för oss att ha både en lägenhet i stan och ett fritidsboende i större storlek. Vi fick hjälp av banken med att räkna på detta. Så gott som varje bank har en internettjänst där man kan räkna på detta. Det visade sig att vi skulle klara det med god marginal. Vi gjorde även själva en överslagsräkning på driftkostnaden för ladan när den är färdigrenoverad, vilket också var svårt eftersom vi inte kommer att bo permanent i den.

Nästa steg var att upprätta en ekonomisk kalkyl över renoveringskostnaderna för att få ladan beboelig. Detta var en förutsättning för att banken skulle bevilja ett lån. Att i ett tidigt skede försöka summera vilka poster som skulle finnas med i budgeten var overklilgt svår och nu i efterhand har vi kommit på flera saker som vi faktiskt inte budgeterat för. Bland annat någon form av värmepump (jomen serru så att…). Så ta på raggsockor och en extra tröja om ni vill besöka oss under hösten… Vi har dock fått med de allra största och mest väsentliga kostnadsposterna; nytt tak och murstock. Och för att hålla värmen tills vi kan sätta in en värmepump får vi väl kramas mer.

Vi ansökte om lånelöfte hos två olika banker och valde till slut Handelsbanken. Handelsbanken erbjöd även bra ränta på vår byggkredit och har även ett efterlevandeskydd som innebär att om någon av låntagarna skulle gå bort löser de dennes lån så att den andra kan bo kvar i huset. Vi fick jättebra hjälp av vår bankkontakt, Jenny på Handelsbanken i Malmö, under hela processen, vilket varit en stor trygghet för oss banklånsnoviser.

Att ansöka om lånelöfte (så som det gick till för oss steg för steg):

 1. Vi gjorde en ekonomisk kalkyl över våra nuvarande inkomster och utgifter per månad
 2. Vi gjorde en grov kalkyl över driftkostnaden för ladan efter renoveringen
 3. Vi gjorde en budget för att se hur mycket vi behövde låna till renovering
 4. Vi gjorde en utförlig beskrivning samt en skiss över hur det är tänkt att ladan ska se ut efter renoveringen
 5. Ovanstående var grunden för vår ansökan om lånelöfte
 6. Banken gjorde en värdering av värdet efter renoveringen
 7. Vi fick löfte om att låna pengar till köp av tomten med ladan samt till renoveringen

2 Comments

 1. Maria SR
  november 21, 2016

  Betalar ni för efterlevandeskyddet? Det är, oftast, billigare att ta en klassisk livförsäkring. Kan vara värt att jämföra. Livförsäkringar har också fördelen att man själv kan välja hur man vill använda pengar som faller ut från en sån.

  Svara
  1. Therese
   november 24, 2016

   Hej Maria,

   Nu har du grävt långt bak i vårt bloggarkiv, vad kul att du hittade dit! Om jag inte missminner mig så är efterlevandeskyddet inbakat i lånevillkoret i detta fall. Men som du skriver är ju alltid en traditionell livförsäkring också att föredra.

   Bästa hälsningar,
   Therése

   Svara

Kommentera