Hampan sitter i väggarna

Efter ganska många timmars arbete (betydligt fler än vad vi hade räknat med) är våra gavelspetsar isolerade med hampaisoleringen som vi hämtade för ett par veckor sedan.

Att isolera med hampa var inte det enklaste. Det hade varit betydligt enklare att använda isolering som säljs i skivor (hampaisoleringen finns inte i skivor ännu). Vi blev alltså tvungna att hitta en metod för att lyckas isolera väggarna med lös isolering och få den att stanna kvar. Det tog ett tag innan vi fick kläm på det.

Fördelen med att isoleringen är lös är att vi packar in den tight mellan reglarna, vilket innebär att det inte blir några springor (något som är vanligt att få mellan isoleringsskivor) och undviker därmed ett av de vanligaste energiläckagen som finns i hus.

När isoleringen väl är inpackad mellan reglarna satte vi vindpapp utanpå, dels för att hålla isoleringen på plats men också för att få en fuktbroms.

Det dammar ganska mycket när man arbetar med materialet och vi kan därför rekommendera att använda munskydd, något som ännu inte hade införskaffats då dessa bilder togs.

Nu återstår bara ekpanel som skall sättas på insidan av gavlarna, sedan kan vi också bocka av gavlarna som färdiga.

 

1 Comment

  1. […] November avslutades med att Marcus isolerade gavelspetsarna med hampaisoleringen. December December inleddes med att vi fick fönster och dörrar insatta och vi blev mäkta imponerade över de danska hantverkarna som gjorde jobbet. Den andra stormen, Sven, blåste in över Skåne och mitt i stormen körde vi fast i vår leråker till trädgård och fick bli bogserade av Tore. På några dagar blev dörr- och fönstermonteringen färdigställd och vi blev löjligt nöjda. Marcus sågade till virke och satte smygar runt våra fönster så att gavelspetsarna blev helt färdiga. Vi murade en sockel med tegelstenar som vår kamin ska stå på. Golvnivån i vårt blivande kök kommer att vara i samma nivå som dessa stenar. Vi skrev om materialval och hur vi valt att begränsa oss till några få men gedigna material, bland annat ek, tegel och mässing. Vi åkte ut i Göteborgs skärgård och köpte en 300 kg tung snickerimaskin som vi med man- och kvinnokraft förflyttade över den där leråkern till gräsmatta in på baksidan av ladan. Vi åt julbrunch i ladan och njöt av att det var en grön jul. Och så njöt vi extra mycket av att byggställningen på ladans västra gavel var borta lagom till julafton. Vi fick vår lilla danska kamin inkopplad och kunde börja elda för att få lite värme inomhus. Och det är förbaskat mysigt! Och på årets näst sista dag rengjorde Therése ladans spåntak. 100 år av smuts mötte sitt öde i en dammsugare och mot en flaskborste. Årets allra sista dag spenderade vi också i ladan. Fram till klockan var 16:30. Klockan 16:45 sladdade vi in på ICA Kvantums parkering i Sjöbo och handlade vår nyårsmeny på 15 minuter eftersom de stängde klockan 17:00. Vi skålade och tittade på fyrverkerier från vår balkong mitt i Malmö och somnade (troligtvis av renoveringströtthet) strax efter att raketerna utanför tystnat. /Två slagna renoveringshjältar […]

    Svara

Kommentera