Golv av återvunnet tegel i vår odlingstunnel

Redan förra sommaren bestämde vi oss för att lägga tegelsten i vår odlingstunnel. Vi har en hel del återvunnet tegel sedan tidigare och detta tegel tillsammans med sand från barnens sandhög gav oss alla förutsättningar att ta tag i detta projekt. Att göra det tidigt på säsongen kändes också som en god idé, vis av att det inte kändes lockande att svettas i odlingstunneln under förra sommarens semester. Vi har dessutom inte hunnit plantera ut något i tunneln så nu var det helt enkelt fritt fram för att genomföra projekt tegelgolv här inne

Redan förra sommaren testade vi att lägga ut några stenar och de har blivit liggande sedan dess.
Ett par skottkärror sand tippade vi i odlingstunneln innan vi började lägga teglet.

Första året med odlingstunnel täckte vi golvet med hö, vilket vi senare rensade ut och sedan dess har golvet inte direkt haft något golvmaterial på sig.

Vi började med att tippat ett par skottkärror sand i odlingstunneln. Sanden används för att jämna ut ytan och för att göra det möjligt att justera höjden mellan olika tegelstenar. Teglet sätter sig också bra i sanden.

Vi lägger återvunnet tegel som vi hade hemma sedan tidigare.

Vi fick justera plankorna som gränsar mellan gången och odlingsbäddarna för att få plats med stenarna och passade även på att köra in massa kompost för att jordförbättra. En får ju passa på när skottkärran ändå går varm. I bilden ovan är ungefär hälften av gången lagd.

Hela familjen hjälps såklart åt. Åtminstone i fem minuter innan barnen tröttnar.
Det är kul att lägga tegelgolv och man ser resultatet snabbt!

Det är otroligt roligt att lägga tegelgolv och som här, i ett växthus, är det också ganska förlåtande. Det finns inget krav på att det ska vara perfekt och känslan får gärna vara mer rustik än andas perfektion.

Jag sopar ner sand mellan stenarna.

Jag sopar ner sand mellan stenarna för att stenarna ska ”kugga i” varandra och inte glida i sidled och även för att jord inte ska kunna åka ner mellan stenarna. Om jord åker ner är risken större att exempelvis ogräs sätter sig. Man får sopa mycket och länge för att sanden ska sätta sig mellan alla stenar. Det är rena rama träningspasset att lägga tegelgolv. Speciellt om man, som jag, har kontorsjobb till vardags.

För att inte behöva kapa några stenar så har jag anpassat gången efter stenarnas bredd och lagt dem i ett så kallat blockförband.

Ett färdigt tegelgolv i vår odlingstunnel.

I söndags kväll gick vi både och mös i odlingstunneln och tyckte att det här, det blev riktigt bra. Inte nog med att resultatet blev fint, hela odlingstunneln blev mycket mer som ett rum. Vi har även rensat allt ogräs, lagt att droppbevattningen i odlingsbäddarna. På benbockarna har vi lagt en ekplanka och här uppe bor en del av våra frösådder.

Nu startar vi alltså odlingssäsongen i vår tunnel som vi känner är något uppgraderad från förra året.

Det återvunna teglet bär spår av liv.

1 Comment

  1. KRISTIINA kortelahti
    april 8, 2020

    Så fint det blev!

    Svara

Kommentera