Frågor & svar del 1

Tack för alla frågor ni skickat in till vår frågestund på Instagram som vi startade igår. Det blev en hel del så vi delar upp frågorna i två inlägg. Första kommer här och nummer två publiceras imorgon kväll.

Bästa tipsen att få ett hus att bli ett hem?

Oj, vilket svår fråga. Vad som är ett hem är ju så otroligt subjektivt. För oss handlar det jättemycket om känslan hemma och att det finns spår av liv i hemmet och det kan ju vara allt ifrån att en bok eller en burk med kritor ligger framme till att inreda med arvegods från en mormor. När det kommer till inredning så är vi extremt selektiva när vi skaffar nya saker och när vi köper nytt är det verkligen något som vi gillar och som verkligen passar in i ladan, det tror vi är en förutsättning för att det ska kännas som hemma. Om man bara har saker i sitt hem som man tycker om och/eller som fyller en funktion så tror vi att resten när det kommer till hem-känslan kommer automatiskt. Förresten! Växter gör jättemycket, både i fönster, på hyllor och i vas.

Gröna växter och att visa spår av liv ger hem-känsla.

Hur går det med er baddamm nu några år senare?

Tackar som frågar! Vi var ordentligt badsugna förra året men på grund av någon form av alg som etablerade sig i dammen och valde att blomma en hel del så kunde vi tyvärr inte bada. Första sommaren med baddammen, sommaren 2018 var den verkligen ovärderlig. Vi tog svalkande morgondopp och ljumma kvällsdopp och njöt verkligen av det klara vattnet. Sommaren 2019 hade vi dock inte samma flyt. Problemet kunde enligt en dammspecialist avhjälpas med ett extra filter, vilket vi aldrig tog tag i. Vi hoppas dock att naturen löser det själv och att vi kan bada sommaren 2020.

Den varma sommaren 2018 var baddammen ovärderlig.

Hur lång tid tog det från att ni hittade ladan till den var klar?

Vi köpte ladan i december 2012 och vi är fortfarande inte färdiga. Ladan är ett livsprojekt. Vi räknar dock med att bli helt färdiga med själva ladan i sommar men vi har en massa projekt kring ladan med bland annat jordkällare, ett orangeri och en mur. Utöver nämnda projekt så kommer vi ständigt på nya saker så helt färdiga kommer vi troligtvis aldrig att bli.

Här låser vi upp ladan för första gången efter att ha skrivit kontrakt och fått nycklarna.
Tror att denna bild är från första visningen av ladan hösten 2012.
En hel del har ju hänt sedan dess – både invändigt och utvändigt.

Hur stor budget har ni haft för bygget?

När vi började bygga, vilket var 2013, hade vi en budget på 1 miljon. Då bodde vi i Malmö och skulle endast ha ladan som fritids hus och standarden när det kommer till exempelvis isolering och uppvärmning skulle anpassas för ett fritidshus. Med tiden förälskade vi oss mer och mer i platsen och omgivningarna och en bit in i renoveringen bestämde vi oss för att höja nivån till permanent-standard för att ha möjlighet att vara här året runt. Sett i backspegeln så var ju det helt rätt av oss med tanke på att vi lämnat Malmö och bor permanent i ladan. Vi har dock investerat det dubbla och lite till men då innefattar ju det allt vi gjort både interiört, exteriört och i trädgården samt värmesystem o.s.v.


Vad har ni för typ av ytterväggar och hur har ni isolerat dem?

I bottenplanet är ladans ytterväggar en så kallad ”kalkgjutning” som är spritputsad på utsidan. Vi har skrivit lite om kalkgjutning i detta blogginlägget. Exteriört har vi inte gjort något utan den ursprungliga spritputsade ytan är kvar. Kalkgjutningen har dock ingen vidare isolerande förmåga och med tanke på att ladan inte är avsedd att värmas upp och än mindre byggd för människor att bo i så var den såklart inte isoelerad från början. På insidan av väggarna i köket har vi murat upp med lecablock och lämnat en spalt mellan urpsrungsväggen och den nya väggen. Spalten har vi fyllt med perlit, vilket ger isolerande effekt. I andra halvan av bottenvåningen, vilket är vårt allrum har vi inte isolerat ytterligare. Man kan säga att om man vill ha det varmt och gott är man i köket och om man vill ha det svalt och skönt är man i allrummet.

På övervåningen i gavelspetsarna där vi har stående ekpanel har vi isolerat med hampaisolering.

Ett inlägg som berättar om bland annat kalkgjutning.
Ett inlägg som visar hur vi byggt upp insidan av ladans väggar.
Ett inlägg om hur vi isolerat med hampa-isolering.


Hur kom ni på idén att bo där ni bor? Superfint ni har <3

När vi köpte ladan bodde vi i centrala Malmö och var nöjda med det men vi ville ha ett gemensamt projekt och ett sommarställe på landet där vi kunde ta det lugnt, odla och med någorlunda närhet till havet. Med tiden så kände vi mer och mer att ladan på landet var vår plats på jorden och för lite drygt två år sedan bestämde vi oss för att lämna Malmö för att bo permanent i ladan. Vi har inte ångrat det en sekund utan värdesätter närheten till naturen, det vi kan skapa i vårt hem och trädgård och naturen runt omkring otroligt mycket. På något sätt känns det som att vi får ut mer av livet när vi bor på landet. När vi bodde i Malmö längtade vi bara till ladan. Att det blev just platsen, en bit norr om Ystad, är egentligen en slump. När vi letade efter vårt ”projekt” sökte vi ganska brett men åt Österlen-hållet. Vi hittade ladan av en slump när vi tittade på en skånelänga några kilometer bort och föll för omgivningarna, det rimliga avståndet till Malmö och att havet bara var 10 minuter bort. Resten är historia kan man säga för nu är vi här.

Foto: Lina Eidenberg Adam för tidningen Lantliv.

Resten av frågorna kommer som sagt i ett nytt inlägg imorgon kväll.

1 Comment

  1. JENNI
    april 21, 2020

    Hej, vi är i färd med att bygga en ekopool och googlade runt lite och hittade till er. Fantastiskt fin baddamm ni anlagt! En undran, du skriver att ni har grus och sand i botten. Vilken typ av grus och sand? Vi hittar inte tvättat grus/natursten och är rädda att det ska bli för ”skitigt”?

    Svara

Kommentera