Förberedelser för eldragning och ett 40-årskalas

Vi håller på att förbereda för att vår elektriker ska kunna komma och dra el i vårt blivande kök, badrum och teknikrum.

Något som är viktigt att tänka på när det gäller el är att man i princip inte får göra några som helst eldragningar själv. Det måste göras av ett proffs. Minsta lilla feldragning eller -koppling jag få oanade konsekvenser och i värsta fall leda till edsvåda.

Men att fräsa spår i väggarna för dragning av elrör, det får vi göra själva och det ägnade Marcus en del av lördagen åt. Fräsen är en specialfräs som är till för att just fräsa spår i lättbetong som vi fick låna av elektrikern. Det dammar dock något fruktansvärt så jag gick tätt efter och dammsög upp, det nästan centimetertjocka, dammlagret som liksom en heltäckningsmatta täckte hela golvet. Vi investerade några hundralappar i en ny grovdammsugare och sedan dess har jag inte gjort så mycket annat under helgerna än att dammsuga. Men det är en fantastisk maskin och det är himla skönt att ha bytt sopkvasten och den gamla odugliga dammsugare mot en ny som riktigt effektivt tar bort dammet.

fräsa_el01 fräsa_el02

Vi behövde nämligen feja ordentligt efter fräsningen eftersom vi bjudit in till 40-årskalas i ladan under söndagen. Med bara ett par veckors mellanrum fyller både Marcus och familjens minsting år och tillsammans blev de 40, vilket firades tillsammans med släkten, en stor gryta rykande gulasch och tårta i ladan.

edda1år

Vips så hade en hel helg i ladan passerat med fräsning för elrör och ett födelsedagskalas där det mindre av de två födelsedagsbarnen tyckte att det var mer spännande att kladda med glasyren än att blåsa ut tårtljuset på sin första födelsedag.