Ett steg mot grönare gräs

I fredags kväll och i lördags förmiddag gjorde vi klart våra odlingslådor för sådd. Med skottkärra lassade vi i en del av den matjord som kom med lastbil i början av förra veckan. Det var riktigt fin matjord som vi har blandat upp med torv och gödsel för att ge grönsakerna växtkraft. Så snart aprilvädret ger sig gör vi sådderna här. Jag hoppades på att kunna göra det i söndags men termometern visade på alldeles för kalla grader, för mycket blåst och till och med lite is. Så sådderna får vänta lite till.

Det gick i c:a tre kubikmeter i lådorna och resten av de tolv tonnen fick vi hjälp av vår granne Thomas att finfördela över vår ogräsmatta. Att ha en granne som har hjullastare, skopa och som dessutom är proffs på att köra den är guld värt ska ni veta. Det här hade tagit oss flera dagar att köra ut med skottkärra och kratta för hand tog drygt en timme med maskinen och Thomas hjälp. Vi vill varmt rekommendera maskiner för större markarbeten vid trädgårdsanläggning. Vi har grävt en hel del själva men det är både tungt och tar lång tid. Den tiden lägger vi gärna på sånt som inte går att göra med maskiners hjälp.

markarbete01

Goda grannar och hjullastare är guld värt!

De kloka orden ”allt går att göra med maskiner” är icke att underskatta. Även om mycket går att göra utan maskiner också.

markarbete02

Vi har luckrat upp jorden lite grann och sått gräs som ska reparera gräsmattan som till stor del består av ogräs. Här har ogräset fått härja fritt i många år men vi vill ha en gräsmatta där barnen kan springa omkring med bara fötter (och vuxna också för den delen) utan att riskera att trampa på tistlar eller brännässlor. Även om det är ett evighetsarbete känns det som att vi för varje år har lite mindre ogräs att besegra – en seger för sommarens barfotatrampande!