En plats som ger ”hop”

Tidigt i höstas blev vår humleträdgård färdigbyggd då gruset kom på plats. På sensommaren och i början av hösten är det perfekt morgonsol här och det blev genast vår favoritplats att äta frukost på. Men vi ser också fram emot varma sommarkvällar här. Tanken är att det ska bli en lummig plats där vi också kan söka skugga under heta sommardagar. Humlen som ska klättra längs med pergolan ska bilda som ett grönt tak över platsen. I början av september var alltså platsen färdigbyggd men det saknades ju något viktigt.

humletradgarden_fardig01

Kanske det allra viktigaste – humlen! 

Vi har sedan tidigare humle i trädgården och till och med i anslutning till humleträdgården men vi vet inte alls vilken sort det är (troligen en prydnadshumle) så vi bestämde direkt att vi skulle plantera ny humle som komplement.

Marcus och hans bröder brygger egen öl och tanken med humlen i humleträdgården är givetvis att det ska gå att brygga öl på humlen. Sammanlagt kommer vi att sätta 15 olika sorters humle – en på varje stör i humleträdgården. Förra helgen planterade vi de nio första sorterna som vi beställt från Tyskland. De resterande sex kommer vi att plantera senare.

humleplantering01

Under allt grus har vi lagt markduk. Det växte inte så mycket annat än ogräs här sedan tidigare så med markduk under allt grus har vi förhoppningsvis minimerat risken för återfall av ogräs just här. Vi skar hål i markduken och fyllde på med lite extra jord där vi planterade den nya humlen.

humleplantering02

Humlen levererades direkt till vår dörr smart förpackat från Tyskland. Om man ska plantera humle för ölbryggning är det tydligen det bästa att beställa från Tyskland. Vi hittade en sida med ganska stort utbud (däremot var flera av sorterna vi ville köpa slutsålda, därför saknas de sista sex sorterna).

humpleplantering03