En bänkskiva för generationer

Ett av våra senaste projekt är att bygga en bänkskiva i trä av kvadratiska ekstavar. Typ en slaktbänkskiva.

I det stora hela kan den här lilla biten bänkyta ses som en väldigt liten del av vårt kök. Fram tills nu har just den här ytan använts som pappershögsförvaring (ni vet alla papper som man inte har någonstans att göra av men ändå inte vill slänga…) och ovanpå pappershögarna har vi haft en skötdyna och blöjbytesstation. Den kan man ju tycka är ganska skön att vara av med eftersom det bara är en halvmeter från spisen och två meter från matbordet.

Nu när vi äntligen tagit den här lilla bänksnutten i bruk känns det verkligen att den har gjort en hel del för köket.

bankskivan_kok_1

Stommen till köket har vi byggt i ek så det kändes självklart att även bänkskivan skulle vara i ek.

bankskivan_kok_2

Platsen där bänkskivan ska sitta är precis mellan våra ugnar och vår spis. I lådan har alla våra köksknivar nu fått ta plats.

Vi har skapat bänkskivan utifrån råa ekplankor. Första steget var att såga upp långa stavar som sedan limmades och därefter kapades i korta stavar. Därefter har vi limmat dem samman alla de små stavarna. Hela skivan består av 664 små, kvadratiska ekstavar. Efter limningen har vi både hyvlar och slipat kanterna. Det är ganska många timmars jobb, lite svett och några svordomar bakom det här projektet.

bankskivan_kok

Många arbetstimmar, en hel del damm i köket, några flaskor trälim och en flera slippapper senare sitter bänkskivan av ekstavar på plats i köket.

På kökets bänkyta har vi i majoritet Ekebergsmarmor men på de bänkytor som går i vinkel har vi valt att ha avvikande bänkskivor. På kökets vänstra vinkel har vi en skiva av mörk, nästan svart, Komstadkalksten och på den lilla högra vinkeln har vi nu en riktigt fet skiva av ek.

Tanken är att denna skiva ska kunna användas som skärbräda men efter allt arbete som vi har lagt ner på skivan så känns det smärtsamt att ”sätta kniven i den”. Den kommer självklart att användas som bänkyta – för den är definitivt till för att användas. Men kanske  helst av allt med en skärbräda på.

bankskivan_kok_3 bankskivan_kok_4

Ytan har slipats flera gånger så att den är både jämn och len. När finishen väl var färdig har Marco oljat in den med uppvärmd, kokt linolja, som tränger in helt otroligt i träet och lyfter ekens lyster.

Nu glädje vi åt vår livfulla och unika bänkskiva som vi byggt för att den ska hålla i generationer.

1 Comment

  1. Torkel
    november 19, 2018

    Fantastiskt fin! Såå avundsjuk! Skippa extra skärbräda! Låt den leva!

    Svara

Kommentera