Dörren är känslan av huset

Under helgen som gick satte vi även in dörren till teknikrummet. Badrummet ligger mitt emot teknikrummet och hit har vi sedan tidigare monterat dörren. Vi gjorde det av förklarliga skäl i samband med att vi installerade toaletten i somras. Men nu är alltså även dörren in till teknikrummet på plats. Till ett utrymme där just teknik ska förvaras vill vi gärna kunna stänga.

En dörr är inte bara en dörr utan känslan av huset. Ett hus med ”billiga” dörrar kommer aldrig att uppfattas som gediget, handens minne avslöjar snabbt alla försök att lura ögat. Dörren kan vara den del av huset vi kommer i kantakt med oftast i vårt hem så då vill vi att dörren uttrycker allt det vi vill att vårt hem ska uttrycka. Allt från materialitet till tyngd och dörrbladets storlek är viktiga och de är saker som människor i Sverige testat fram och tillbaka i hundratals år, långt innan modulmått, handikappanpassningar och industrialiserade processer kom in i bilden. Vad vi gillar är det genuina, det massiva, det som människor för hundra år sedan, när dessa dörrar tillverkades, gillade och som även kommer att uppskattas om hundra.

De båda dörrarna är köpta på byggnadsvårdsbutiken Gorm Byggnadsvård strax utanför S:t Olof på Österlen. Vi är ju ganska förutseende (eller tidsoptimistiska) så vi köpte dem redan sommaren 2013 och sedan dess har de stått tillsammans med några andra dörrar (som ska vara på övervåningen) och väntat på att bli monterade. Dörrarna är i massivt trä och de är troligen från 1900-talets början. Från början verkar de ha varit brunlaserade (som på dörren in till teknikrummet) men på några sidor har de under årens lopp målats vita. De har suttit på en herrgård i Småland så de har säkert varit med om en hel del och det tycker vi är spännande men framför allt är det kvaliteten vi är ute efter. Och nu sitter de alltså i en ladugård och väntar på att bli rengjorda, skrapade och så småningom målade med en linoljefärg i grå nyans.

dorr_teknikrummet

Några tips om du vill köpa gamla dörrar:

  • Försök att hitta dörrar med karm. Det finns gott om dörrblad till salu men om du bara köper ett dörrblad måste du nytillverka en karm till (eller låta någon göra det). Det kan i regel bli ganska dyrt.
  • Tänk på att dörren ska vara hängd åt rätt håll. Vill du att dörrbladet ska vara vänster- eller högerhängt? Det är lätt att snabbt förälska sig i gamla vackra dörrar men kolla en gång extra så att dörrbladet garanterat är hängt åt det håll du vill ha det.
  • Tänk på att du sparar många tusen jämfört med att köpa en ny maskintillverkad dörr med liknade kvalitet.
  • Kolla så att alla beslag fungerar och om de inte gör det se om det är ”enkelt” att fixa/byta (det är det oftast om de inte är äldre än sent 1800-tal).