Odlingslusten börjar att gro

Vi gick lite banans i Runåbergs Fröers webshop för någon vecka sedan. Bananas var kanske försiktigt uttryckt men hur som helst kom det i alla fall ett vadderat kuvert så stort att brevbäraren fick ta i ordentligt för att få in det i brevinkastet i lägenheten i stan.

Nu har vi fröer så att det räcker i några år framåt. Det återstår bara för oss att förbereda trädgårdsland och odlingslådor inför vårens sådder. Jag (Therése) är ganska dålig på att förså och sedan plantera ut så vi fokuserar på att så direkt på friland. Vi har inte heller något bra utrymme att göra det på i lägenheten i stan. Kombinationen utrymmesbrist och för lite solljus mår inga späda plantor bra av. I ladan finns både utrymme och solljus men eftersom vi bara är i ladan på helgerna så skulle vi inte kunna vattna så mycket som det krävs.

Vi har begränsat försådden till tomat. Vi sådde en massa tomater förra året men det blev nog bara ett par plantor kvar mot sommaren. Till skillnad från förra året har vi i år köpt tomatfrön som vi vet är passande för våra odlingsmöjligheter. Förra året hade vi tagit frön från en tomat som troligtvis hade trivts bäst i växthus. Man kan säga att vi misslyckades och behöver revansch nu.

froleverans

Under den kommande veckan ska vi även köpa sättpotatis och lägga den för att gro. Vi lägger potatisen ljust i väntan på att små groddar ska titta fram. Här nere i Skåne har våren kommit tidigt så snart kommer vi att sätta den första potatisen. Förra året satt vi vår potatis i början av maj men i år kommer den att komma i jorden betydligt tidigare än så. Till helgen kommer vi förhoppningsvis att så våra första rädisor och en rad spenat också.

Som ni märker är vi riktigt sugna på odlingssäsongen och risken finns att vi behöver ett större trädgårdsland också.