Del 1: Att anlägga en äppelodling

Förra veckan var vi i Danmark och hämtade äppelträd till vår äppelodling. Hela idén med att ha en egen liten odling kom av att vi tycker att det är otroligt vackert med äppelträd och vi kommer också att kunna använda frukten, dels för att äta men också för pajer, sylt/mos och för att musta. På Sövde Musteri frågade vi var äppelodlarna vanligtvis köper sina träd och fick veta att det är från just Danmark. I princip alla odlare i södra Sverige åker till Danmark för att köpa träd till sina odlingar. Via en omväg genom Danska Fruktodlarföreningen fick vi till slut kontakt med Ole på Plantekoslen Vester Skovgård. Vi hade redan bestämt att vi ville ha Aroma och Discovery i odlingen och Ole hjälpte oss att ta fram två lämpliga sorter till som pollinerar varandra. Det där med pollinering är en halv vetenskap och som tur är finns en pollineringstabell som hjälp.

Väl framme på Vester Skovgård blev vi visade över en kullerstenslagd gårdsplan, ner i en källare, så låg att ingen av oss kunde stå raklång, där Ole hade sitt kontor. Han var inte riktigt beredd på vår ankomst och medan han skrev ut de papper som behövdes för leverans bjöd ha på nybryggt kaffe och förhörde oss om vårt projekt samtidigt som han berättade om en dansk lärarinna som, varje dag efter jobbet, tog hand om sina äppelträd i flera timmar. Och efter två koppar kaffe föreslog Ole att vi skulle gå en sväng bland odlingarna medan han letade på våra träd. Och det gjorde vi ju så gärna.

plantskolan01

plantskolan05

plantskolan03

plantskolan02

plantskolan04

plantskolan06

Efter vår lilla promenad där vi beundrade äppelodlingarna och drömde om vår egen lilla odling så hjälpte Ole oss att lasta på alla äppelträd på släpkärran.

Och efter det åkte vi genom det vackra danska landskapet tillbaka mot vårt vackra landskap. Med 100 äppelträd på släp och med minnet om en dag vi kommer att tänka på med glädje.

Kommentera