Björnbärslycka från granngården

Vår närmaste granne har en helt fantastisk trädgård. Här dignar femtioåriga plommonträd av frukter så tunga att grenarna knappt bär dem. Här hänger vinbärsklasarna på rad på de välklippta svartvibärsbuskarna och för att inte tala om björnbären som klättrar i perfekt västerläge längs fasaden på uthuset.

Här nere i Skåne är det perfekt björnbärstid just nu. De mognar långsamt men har en perfekt balans mellan syrlighet och sötma. Ni vet, sådär så att det kittlar lite bakom öronen, samtidigt som man inte kan låta bli att ta ett till.

Vår granne kommer över och meddelar oss när frukt och bär i hans trädgård är skördemogna och säger att vi får gå dit och plocka så mycket vi vill. Under många år har det varit hans sommarparadis, vid sidan av hans vardagliga boende i Tyskland. Men nu är detta charmiga hus sålt och kommer att bli permanentboende och vi får en ny granne om några veckor.

Så nu pallar vi (med tillåtelse) frukt och bär som om det inte fanns någon morgondag. För snart har vi  inte längre möjligheten att plocka av dessa härliga solmogna björnbär.

bjornbar01 bjornbar04 bjornbar02

En del av björnbären slinker såklart ner i bärsugna barns magar. Men majoriteten, säkert fem kilo har jag kokat sylt och marmelad på. Vi krånglar inte till det speciellt mycket, utan kokar bären tillsammans med syltsocker. Syltsocker är en så himla bra hittepå och helt plötsligt känns det jobbigare att gå till affären och köpa en syltburk än att koka egen sylt på egenplockade bär och frukter.

Efter flera sylt- och marmeladkok på både jordgubbar, plommon, rabarber och björnbär så tror jag att vi kommer att vara självförsörjande (eller grannförsörjda) på sylt och marmelader för det kommande året.

Tänk att vi då vet precis vad som är i syltburken!

bjornbar03

Så här gör vi när vi kokar vår sylt och marmelad:

C:a 2 kg frukt eller bär
1 paket syltsocker (1 kg)

Koka frukt eller bär tillsammans med syltsockret enligt anvisningarna på för packningen.

Vi brukar lägga till en twist. Något som gör smaken lite mer speciell. Här är några av de olika smaksättningarna vi gjort tillsammans med sylt och marmelad på björnbär:

Citron och ingefära – Riv citronskal och färsk ingefära fint på ett rivjärn

Bara ingefära – Finriven färsk ingefära efter tycke och smak, det krävs inte speciellt mycket ingefära för att det ska smaka riktigt mycket.

Rosmarin – Jag brukar gå ut och titta vad som finns i kryddlandet (som skulle kunna passa med det aktuella marmeladkoket) och experimentera. Rosmarin är en bra kombination tillsammans med björnbären. Det blir en ganska vuxen smak som passar väldigt bra tillsammans med kex och ost.

Kanelstång – Vi fick tipset om att björnbärssylt är en smaksensation till mannagrynsgröt. Det är ju även kanel tänkte vi och kokade en halv sats tillsammans med kanelstång. Med en kanelstång till ett kilo bär blir det en tendens av kanel i sylten. Men mängden kan självklart anpassas efter tycke och smak.

Vanilj – Vanilj är såklart en kalssiker. Den lena vaniljsmaken tar lite udden av det syrliga i bären och gör smaken mer sammetslik. Vi brukar alltid ha en liten burk vaniljpulver hemma. Den är ganska dyr men samtidigt räcker en burk länge. Vi har helt slutat med vanillinsocker här hemma och bytt ut det mot lite vaniljpulver. Mycket godare!

Har ni någon favoritsmaksättning till björnbärsmarmelad?

Det fina med att ha möjligheten att koka sylt och marmelad på egenplockade frukter och bär är ju att man kan experimentera lite med smakerna. En björnbärssylt behöver inte bara vara en björnbärssylt.