Att känna för färgskrapning

Det var med otränade färgskrapningshänder jag (Therése) satte mig vid tangentbordet på kontoret i morse. Efter en skön helg i ladan med färgskrapning, leverans av ett riktigt åbäke som lyftes in på gården med kranbil och en hel del kamineldning, är vi tillbaka i vardagen i stan.

I somras började vi arbetet med att skrapa färg från våra dörrar. Då var det ett ganska lågprioriterat arbete men samtidigt är färgskrapning den typen av arbete som man ska göra när man känner för det, oavsett om det är lägligt eller inte. Och i helgen kände jag för det.

Vi har skrivit om det tidigare men just dessa dörrar, som går till bad- och teknikrummet, har rivits ut i någon renoveringshysteri på en herrgård i Småland. Vi köpte dem på Gorm Byggnadsvård utanför S:t Olof. De är målade i en vit linoljefärg men tidens tand har satt sina spår och även om dörrarna i grunden är i bra skick och väldigt välbyggda är de skamfilade i färgen och behöver ny färg och lite omvårdnad.

Första steget är att skrapa bort den befintliga färgen. De är ordentligt byggda och var enda kvist (eller knagge som man säger Småland där Marcus kommer ifrån) är kvistlackad.

dorrskrapning02Mitt i allrummet, framför vår stora braskamin, är ljuset helt perfekt för dörrskrapning. Än så länge är dörrarna till badrummet och teknikrummet skrapade.

dorrskrapning03

Nu återstår ett par gigantiska pardörrar som ska bli vår sovrumsdörr och ett par skjutdörrar från 1910-talet som ska leda in till de båda barnrummet på övervåningen.

dorrskrapning01

Vi använder först varmluftspistol för att färgen ska lossna. Därefter är det bara att försiktigt gå på med en skrapa. Det plana ytorna på dörrarna går lätt att skrapa. Desto pilligare är det med speglarna. Vi har inte köpt några speciella verktyg för ändamålet, utan prövar oss fram med de skrapor vi har. Det optimala verktyget för färgksrapning är kanske inte ett gammalt stämjärn men jag tycker att det är det som fungerar bäst, framförallt i speglarna.

Nu återstår slipning av dörrarna, ny kvistlackning och därefter ska vi hitta den perfekta gråa nyansen.