Att ha fönster och dörrar i oljat trä

Nu är det snart två år sedan som ladan fick sitt nuvarande exteriöra utseende. Vårt vasstak blev färdiglagt i början av november och strax efter det kom vår fönsterleverans och monterades av ett par danska, otroligt yrkesstolta och framförallt skickliga fönstermontörer.

När vi köpte ladan hade Marcus redan vid ett par tillfällen försökt få sina huskunder att välja fönster från den danska Fönstertillverkaren Kronevinduer, som, till skillnad från många svenska fönstertillverkare, tillverkar karmarna i massivt, ej stavlimmat, trä. En anledning till att många inte väljer träfönster är för att slippa underhållet. Vi vill självklart inte heller ha en massa underhåll och skrapande av karmar. Därför valde vi ett ädelträ. Fönsterkarmar tillverkas i flera ädelträsorter, ek, teak och mahogny bland annat och vårt val föll på mahogny. I vårt fall bli mahognyn en vacker kontrast till all ek vi har både in- och utvändigt och den plockar även upp den röda tonen som finns i de teglade partierna runt fönster och dörrar. Men den främsta anledningen är egentligen att vi bara tycker att det är väldigt vackert.

Hur underhåller man fönster med träkarm?

Fönster som våra brukar levereras som ”grundoljade”, vilket innebär ett man i stort sett måste olja in dem själv direkt. Fördelen med oljade ädelträfönster är att det är enkelt att vårda dem och man slipper omständiga procedurer som att skrapa och maskera, vilket målade fönster kräver. En annan fördel är att man ser hur träet mår och om det behöver oljas in. Om man av någon anledning skulle missa att underhålla sina fönster med träkarm tappar de sin färg och grånar men de blir inte förstörda förrän man ”misshandlat” dem under mycket lång tid. Skadorna blir då mestadels på ytan, vilken man sedan kan slipar och därefter oljas för att återfå sin finish. Om man är osäker på om fönstret behöver oljas eller ej kan man spruta lite vatten på karmen. Om vattnet pärlar sig finns det tillräckligt med olja i karmen om inte så behövs en omgång olja. Att olja tar dessutom inte speciellt lång tid. För oss tar det bara några timmar att olja in alla fönster och dörrar och då sitter dem dessutom ganska oarbetsvänlig höjd.

Så här såg det ut när våra fönster och dörrar monterades för två år sedan:

fonstermontering01 fonstermontering02 fonstermontering03 fonstermontering04 fonster02 fonster03

Kronevinduer där vi beställde våra fönster blev vi rekommenderade att använda en linolja med funghisid, vilken hindrar tillväxten av svartalger, vilket annars kan uppkomma på ädelträ (alltså små svarta prickar i träet).

Så här blev resultatet:

oster_fore

Östra sidan före.

oster_efter

Östra sidan efter.

soder_fore

Södra sidan före.

soder_efter

Södra sidan efter.

vaster_fore

Västra sidan före.

vaster_efter

Västra sidan efter.

norr_fore

Norra sidan före.

norr_efter

Norra sidan efter.

En ytterligare fördel med oljat, massivt trä är att när man får repor eller skador i trät så kan man lätt åtgärda dem med lite olja och möjligtvis ett slippapper.

Det finns dock EN STOR baksida med träfönster och -dörrar. Om man låter förfallet gå allt för långt och träet torkar ut och spricker är det omöjligt att åtgärda med ett resultat nära det ursprungliga. Ett målat träfönster kan man däremot alltid få att se ut som nytt (förutsatt att det inte ruttnat) med spackel, kitt och ny färg.

Vi kan verkligen rekommendera massiva fönster. Både för att det är otroligt vackert men också för att de är lätta att underhålla dem.