Att få in 380 kg italienare

Vi har haft lite pyssel de senaste dagarna. Eller vi och vi… Therése åkte till Stockholm för att jobba på Stockholm Furniture Fair under veckan och Marcus fick själv ta hand om det lilla projektet att ta emot och forsla in den italienska kaminen vi köpt och som ska stå i/under vår trapp.

I trappan?

Ja, den ska alltså byggas in under trappen. Väldigt tidigt i vår renoveringsprocess gjorde jag (Therése (Marcus vill inte kännas vid den…)) en illustration av hur det (på ett ungefär) ska se ut.

mitti

Kaminen ska alltså byggas in under trappan. Men det var alltså lite av ett projekt att bara få in det italienska åbäket till kamin innanför dörren. Trots att vårt största skjutdörrsparti mäter 136 cm i fri passage räckte in det. Italienarna har nämligen hittepåmått på sina lastpallar och pallen som vår italienska kamin kom på var för lång för att gå in på bredden och för smal för att lyftas från sidan.

Men eftersom vår hjälpsamma granne Tore är både bonde och ett geni löstes problemet genom att den italienska hittepålastpallen placerades på en europapall. Några hävarmar och uppallningar senare hade vi både fått in och fått hjul på den 380 kg tunga italienaren. Möjligen kan Rom byggas på en dag…

forma115_01

Helgens projekt för oss var att röja på platsen där kaminen ska stå och trappan till övervåningen byggas. Vi kommer att ta hjälp av hantverkare för att bygga formen till trappan, vilken ska gjutas. Genom att ta in hantverkare för det här projektet räknar vi med att hämta hem en del tid som vi förlorat på grund av den brutna armen men också för att vi ska få en boost och känna att vi kommer framåt i projektet. Den här tiden på året är vår sammanlagda arbetstid i ladan begränsad till sammanlagt c:a 20 timmar/vecka och att då sätta tänderna i projektet gjutform till trappa så kommer det att dröja alldeles för lång tid innan vi slipper klättra i vår HAKI-ställningstrappa för att ta oss upp på övervåningen.

forma115_02

Så i helgen röjde vi alltså för trappbygge och kamininstallation. Med tanke på kaminen storlek så borde det inte vara några större problem för tomten att ta skorstensvägen.