Ansökan om bygglov

Nu har vi ÄNTLIGEN lämnat in bygglovsansökan till kommunen. Som vi skrev tidigare idag skedde inlämningen under närmast ceremoniella former.

Vad ett bygglov ska innehålla kan variera beroende på förutsättningar och ändamål och även mellan olika kommuner. Hur kommunerna vill ha sina bygglov finns att läsa utförligt på respektive kommuns hemsida. En del kommuner har även exempel på hur en bygglovsansökan ska utformas. En tumregel är att kommunen vill veta det de redan inte vet och som ligger i deras uppgift, i egenskap av myndighet, att se till. I vårt fall blir bygglovet lite speciellt eftersom vi ska omvandla en gammal ekonomibyggnad till ett boende, vilket i sig kräver bygglov. Men vi kommer även att göra exteriöra förändringar i en byggnad som är belägen i ett kulturlandskap. Vårt bygglov som lämnades in till Sjöbo kommun innehöll följande:

  1. Ansökan om bygglov enligt Sjöbo kommuns formulär, underskrivet av oss och vår kontrollansvarige (KA)
  2. Planritning
  3. Fasadritning
  4. Sektionsritning
  5. Vi bifogade även ett brev där vi beskriver våra intentioner med ombyggnaden.

Planer

Planritning, nedre och övre plan.

Fasader

Fasadritning från alla väderstreck.

Sektioner

Sektionsritning som visar byggnaden i genomskärning.

tips

Vad behövs i vanliga fall till en bygglovsansökan?

  1. Ansökan om bygglov (formulär finns på respektive kommuns webbplats)
  2. Planritningar på alla plan
  3. Fasadritningar som visar alla fasader där eventuella ändringar kommer att ske
  4. Sektionsritning som visar på förhållandena bakom väggarna
  5. Situationsplan (denna kan i vissa fall kräva att du får beställa en nybyggnadskarta som du själv får bekosta, det kan även ta tid att få en nybyggnadskarta så var ute i god tid om denna anses behövas av kommunen)
  6. Illustrationer kan även vara bra att bifoga ansökan för att visa upp huset för byggnadsnämnden eller handläggaren. För om-/till- eller nybyggnad i vissa områden kräver kommunerna allt oftare illustrationer

Att tänka efter noga hur man vill ha det är viktigt att göra innan man lämnar in bygglovet, eventuella ändringar i bygglovet kostar ofta pengar att göra.

Innan byggstart behöver du även, med hjälp av din KA, kunna visa att konstruktionen du ansökt om att få bygga kommer att hålla, vilket kan kräva ritningar av en konstruktör.

Bortsett från ansökan ska alla handlingar levereras i tre exemplar, lämplig skala är för ett enfamiljshus är 1:100 på A3-papper.

 

Sen är det bara att vänta….

Kommentera