Vi smider trädgårdsplaner

I söndags bjöd solen på något som lite smått kändes som de första skälvande vårstrålarna. Den liksom strålade ikapp med småfåglarnas spralliga kvitter. Vi hade svårt för att hålla oss inomhus trots att vårt fokus just nu är att sätta träpanel på övervåningen.

Hur det ser ut har ni ju redan sett nästan tusen gånger så det är därför som det inte duggat speciellt tätt mellan blogginläggen den senaste veckan.

Men i söndags kunde vi inte hålla oss ifrån att vara ute i trädgården. Jag (Therése) drog fram spade och kratta och började rensa på vinterogräs i våra odlingslådor och smed samtidigt nya trädgårdsplaner.

tradgard_var_2016

För två vårar sedan anlade vi ett nytt, stort potatis- och grönsaksland. Vi körde bara upp en stor yta av vår (o)gräsmatta och sådde. Att odla potatis här gick utmärkt men vi hade svårt för att få andra grönsaker att växa och allt eftersom tog ogräset överhanden och vår ork räckte inte riktigt till för att hålla på och rensa här. Innan vi ens hann dra upp en maskros hade tre nya vuxit upp i andra änden av landet. Våra odlingslådor fungerar däremot utmärkt och har gett fin skörd oavsett vad vi har satt i dem.

Istället för att ha trädgårdslandet direkt på marken kommer vi (förhoppningsvis) inom några veckor att bygga stora odlingsbäddar av överblivet ekvirke. Vi bygger dem på samma ställe som det gamla trädgårdslandet och jag kommer att vara ytterst noggrann med att var endaste liten fläck ska täckas med markduk. Vi har ogräs så det räcker i andra delar av trädgården så här ska banne mig hållas ogräsfritt. Det enda vi vill ska frodas här är grönsaker och rotfrukter.

Det blir minst ett par långa odlingsbäddar där det gamla trädgårdslandet ligger. Bortanför odlingsbäddarna har vi satt hallonbuskar som ska vara kvar här. Bortanför hallonbuskarna anlägger vi ett nytt potatisland genom att fräsa upp jorden. Här räknar vi dock med att få plocka en hel del sten…

tradgardsplaner

Peppad som få inför odlingssäsongen och snart ska vi dessutom börja förgro tomater och andra godsaker som ska få växa i de nya odlingsbäddarna.

Trädgårdsplaner alltså, det är allt något som kan få en på bra humör!