Vår Kockumentär

Ni som följer oss på Instagram (@nubyggerviomenlada) har redan fått ta del av den lilla historien som vi kallat Kockumentären (efter  en underfundig Instagramföljares kommentar). Marcus tyckte att det var mycket mer spännande att titta på rost och kalkbruk som avlägsnades från vår rostiga sotlucka i ett bad av saltsyra än att se en film. Så det fick bli en liten dokumentär om hur en rostig och tillsynes oduglig sotlucka från Kockums kan renoveras – en Kockumentär alltså! En sotlucka liknande denna och i motsvarande skick går att hitta för sisådär en femtiolapp på loppis eller för några hundralappar i en återbyggsbutik. 

Vår sotlucka såg inte mycket ut för världen, helt rostig och full med kalkbruk, vi hoppades på att den skulle få att få i, så gott som, nyskick igen. Så här har vi gjort:

Steg 1 Lägg sotluckan i ett bad med saltsyra löst i vatten. Saltsyran är frätande och lösa upp rost och kalk. (Var noga så att syrabadet står oåtkomligt för barn och djur och använd handskar.)

kockumentär01

Steg 2 Borsta alla kvarvarande avlagringar med en mässingstrissa på skruvdragare eller med en mässingsborste eller liknande.

Kockumentär02

Steg 3 Svärta luckan med gammaldags spissvärta. Vi hade svårt att få tag på spissvärta men hittade det till slut på Byggfabriken i Malmö.

kockumentär03Steg 4 Låt en duktig murare montera sotluckan på rätt ställe i murstocken. Den här sotluckan är till för att sota vår nya kamin.

kockumentär04 Vi är alltså väldigt nöjda med resultatet och tycker att den här, Kockums No 18 är en riktig väggprydnad.