Vad hände egentligen med djungeln från bilen?

För några helger sedan live-bloggade vi om det här då vi var på väg till ladan med ett minst sagt grönt lass – mer liknande en djungel.

Vad hände egentligen med djungellasset?

Jo, det fick omgående ta plats i vår utarmade rabatt som löper i en vinkel längs med hela uppfarten från vägen till ladan..  Rensingen av rabatten är även en historia för sig då den visade sig gapa väldigt tom på flera ställen efter det att allt gräs och ogräs rensats bort.

Här kommer en liten före- och efterkavalkad:

         uppfarten_före

Efter rensning av denna rabatt som var övervuxen med gräs dök ett par pionstjälkar upp och även något som påminner om lammöron. Men fortfarande väldigt tom.

uppfarten_efter

pion

In flyttade en annan pionstjälk som flyttades från en plats lite längre bort i rabatten samt några små buskar och blommor från Marcus mammas trädgård.

hörnet_före

Hörnet på rabatten rensades från gräs och ogräs, kvar blev en stor tuva med timochtej.

hörnet_efter

Tillsammans med timochtejen fick två marktäckare flytta in – en murgröna och en kärleksört.

långa_före_01

Pionen som står och skäms lite i mitten av rabatten fick flytta och göra vår andra pion sällskap. Nu, några veckor senare blommar de och det visade sig att det är två olika sorter. Det blev väldigt effektfullt och jättefina tillsammans. Här fanns sedan tidigare tulpaner (även om tulpansäsongen nu är över) samt ett fåtal smultronplantor som vi satt tidigare.

långa_efter_01

smultron

Pionen flyttades, fler smultronplantor grävdes ner, tanken är att smultronen ska få ta över rabatten. En blomma från Marcus mammas trädgård grävdes också ner. Den kommer (när den visar på lite överelednadsinstinkt) att få vackra gula blommor.

långa_före_02

Här huserar sedan tidigare en troll-/ormhassel, en stor väldoftande jasminbuske, stora sjok av gula blommor som växer som ogräs överallt på tomten samt några buskar och blommor av okänd sort.

långa_efter_02

Hit flyttade en daggkåpa som vi hoppas ska sprida sig ordentligt, gul solhatt, ännu fler smultronplantor, en palettverbena (som inte finns med i denna bild då vi satte den senare).

långa_efter_0102

Vi grävde bort en del av ovan nämnda ogräsväxande gula blommor med ambitionen att få in ett litet blått hav i mitten av rabatten. Här huserar numera en lavendel, en verbena och även två salvior som sattes efter att bilden togs.

Och hur har det gått med växternas överlevnad?

Flera växter har tagit sig riktigt bra, bland annat en jättefin verbena och även smultronplantor. Däremto ser de flesta växter ut att leva en ganska tynande tillvaro just nu. Trots allt har de ju blivit uppgrävda med rötterna som var ordentlig rotade i Ljunghusen men med lite vattning, ompyssling och vänliga ord hoppas vi på att de lyckas acklimatisera sig på landet.

För övrigt kan vi verkligen rekommendera att dela växter med någon som har en frodande trädgård –  om vi skulle ha köpt alla dessa växter på en handelsträdgård eller plantskola hade det gått på tusentals kronor – nu kostade det en bilfärd.

Konsekvensen? En halv myrstack i bilen följde med på köpet.

Kommentera