Smedjan som blev ett slott som blev en ladugård

Där vår lada står har det,  sedan 1700-talet, funnits en smedja som, i likhet med dagens bensinmackar, kunde serva vagnar som havererat längs vägen. Ladan ligger nämligen precis intill landsvägen. Innan vi köpte tomten med den gamla ladan på stod även den gamla smedjan på tomten. Den var dock sedan länge ombyggd till villa men någonstans bakom korsvirkesillusionen från 90-talet kunde grundstenarna från den gamla smedjan anas.

Roligt nog var ett par av fastighetens tidigare ägare smeder och då passade det såklart bra att deras företag fick namnet Hökatorps Smedja, precis som namnet på gården. När de sålde fastigheten fick dock de nya ägarna inte behålla gårdsnamnet. Att behålla ett gårdsnamn från 1700-talet gick nämligen inte för sig eftersom de tidigare ägarnas företag hade samma namn.

Så de nya ägarna fick helt sonika ansöka om ett nytt gårdsnamn. De skojade till det lite och i ansökan till Lantmäteriet drog de till med ”Hökatorps Slott”. Och det, till skillnad från att behålla ett flera hundra år gammalt gårdsnamn, tyckte Lantmäteriet gick alldeles utmärkt.

Man kan alltså säga att vi köpte ett slott.

hokatorps_smedja01Det var så här slottet såg ut. (Bild från Google maps)

Under våren 2012 brann Hökatorps Slott tragiskt ner. Som tur var var familjen inte hemma vid tillfället för branden men huset gick omöjligen att rädda.

hokatorps_slott02

Efter rivningen av det nerbrunna huset fanns bara den ensamma ladan kvar som, tack vare att vinden låg på från andra hållet, klarade sig ifrån lågornas våld. Bilden nedan är från mäklarannonsen och det var i stort sett så här det såg ut när vi tog över tomten med ladugården.

hokatorps_slott03

Även om gårdsnamnet har en rolig historia och att det inte minst är intressant att se människors reaktion över vår adress, funderar vi nu på att ansöka om att byta bort vårt slott mot en ladugård. För även om slott kan vara innerligt vackra så är Hökatorps Ladugård, som också säger något om huset, än mer vackert för oss.