Resultatet – Vår trappa med spår av hund

Hur gick det egentligen med trappan som vi gjöt för ett par veckor sedan?

Det gick alldels utmärkt och resultatet blev precis som väntat när vi tog bort gjutformen. Utifrån bilderna nedan framgår det kanske lite bättre hur vi tänkt kring hela trapplösningen.

trappan21

Eftersom det är en nivåskillnad mellan köket och vårt blivande allrum där trappan går upp har vi byggt upp en avsats där trappan börjar. Stegen är byggda i lättbetongblock och ovandelen är gjuten tillsammans med trappan. Trappan går sedan över kaminen, vilken kommer att byggas in i trappen och när vi eldar i den värmer den upp trappen så att den blir varm och skön att gå på.

trappan022

Armeringsjärnen som går ut på sidan av trappan ska fungera som armering mellan trappan och den betongskärm som vi ska gjuta framför trappan och kaminen. Hur den lösningen ska se ut kan ni se här.

trappan023

Den som premiärgick vår nya trapp allra först var vår hund Alice. Hon provgick till och med innan betongen hade stelnat men på de översta, ostelnade, stegen lyckades vi släta till betongen igen. Några steg lät vi dock vara. Här finns uppenbara spår av Jack Russel.trappan024

Efter många timmars byggande av gjutform och ett tungt arbete med att blanda och lyfta ett par ton betong har vi en färdig och gångvänligt trappa till vår övervåningen.

Idag har vi dessutom, med Theréses pappas hjälp, färdigställt golvet på ladans övervåning. Men det får ni se mer av en annan dag.