Kaare Klint har gjort mig svimfärdig!

Jag fullkomligt ÄLSKAR dansk design i allmänhet och danska designstolar i trä från mitten av 1900-talet i synnerhet.

Så när vi fick möjlighet att köpa typ så många stolar vi ville i modellen Kirkestolen, formgiven 1936) av den danske designern Kaare Klint höll jag nästan på att svimma. Och då är jag normalt sett ganska svår att få avsvimmad.

Kaare Klint är liksom de danska designstolarnas urfader. Han var med och grundade Royal Academy of Fine Arts i Köpenhamn och sägs ha varit den som revolutionerade möbelbranschen i Danmark med sitt fokus på funktion, de bästa materialen och  kompromisslöshet när det kom till hantverket bakom produkten. Under sin tid vid Royal Academy of Fine Arts undervisade och influerade han bland annat några av de, fortfarande idag, mest populärna danska designerna som Poul Kjærholm och Børge Mogensen.

Kirkestolen designade han alltså 1936 till Betlehemskyrkan i Köpenhamn men idag finns den i många fler kyrkor än så. Bland annat i Sankt Petri kyrka i Klippan där vår dotter döptes i början av året. Och nu även i vår lada.

kirkestolarna01

kirkestolen02

kirkestolen03

kirkestolen04

Att Kaarke Klint för c:a 100 år sedan tänkte på precis samma sätt som vi gör när vi bygger upp vår lada, vårt hem – med fokus på funktion, de bästa materialen och hantverk, gör att stolarna passar helt perfekt in i vår lada.

Therése