Frågor & svar del 2

Här kommer fortsättningen av svaren på de frågor ni skickat in till oss i frågestunden på Instagram Stories. Med tanke på hur långa svaren på vissa frågor blev så blev det helt enkelt två inlägg.

Vad jobbar ni med?

Vi har båda två jobb som på ett eller annat sätt är relaterat till husbyggande och/eller renovering.

Professionellt så är Marcus arkitekt på Kanozi Arkitekter i Malmö och Therése arbetar med marknadsföring på Qvesarum. Så vid sidan av vårt eget husprojekt arbetar vi för att andra människor ska bo bra och hållbart.

På hemmaplan och under vår fritid i ladan jobbar vi just nu med att renovera dörrar som ska sitta på vår övervåning där vi just nu inte har en endaste dörr. Vi gör också en hel del planering inför kommande projekt som ska ske i vår och i sommar så på det virtuella ritbordet finns bland annat ett utekök, en jordkällare och en rök. Mentalt planerar vi även för kommande odlingar.


Vad var den svåraste utmaningen med att renovera ett så gammalt hus (lada)?

I början av renoveringen ställdes vi inför flera stora och avgörande beslut kring nu eller aldrig-moment som vi var tvungna att ta. Just du blev dessa beslut utmanande men idag vet vi att vi fattade helt rätt beslut. Ambitionen att behålla ladans karaktär och samtidigt skapa ett beboeligt hem har också varit utmanande. Att göra lösningar som till 100% passar in i en lada är ju en sak men att bygga på ett sätt som fungerar för en barnfamilj att bo i där det ska levas, städas och varas har inte alltid varit det lättaste. Speciellt inte med tanke på att vi dessutom har två ganska starka viljor som inte alltid tycker lika. Vi brukar dock landa i något bra. Till slut.

Idag är vår absolut största utmaning tid. Vi arbetar 100% båda två och livet med två små barn pågår för fullt så just nu har vi svårt att få till det tidsmässigt. När barnen var mindre var vi ju föräldralediga och hade mer ledig tid. Idag går mycket av vår lediga tid åt till att få vardagen att gå ihop.

Med två små barn och två heltidsjobb utöver ladan räcker inte tiden alltid till alla projekt i ladan – en av våra absolut största utmaningar just nu.

Pengar är en ytterligare utmaning – vi vill bygga med bra och långsiktigt hållbara material, vilket tenderar att kosta mer än billigare och ”snabbare” material. Samtidigt har vi en begränsad budget så att verkligen lägga pengarna på rätt saker är något vi vridit och vänt på en hel del.


Vad har ni spenderat hittills? Ungefär?

Antalet timmar som vi själva spenderat med att bygga har vi aldrig noterat. Vi ser ju det här som ett livsprojekt och lite av ett intresse men om vi skulle gissa på antalet timmar så är vi högst troligt uppe i tusentals.

När det kommer till spenderade pengar så hade vi en initial budget på 1 miljon och i den miljonen skulle även inköpet av ladan rymmas. Den budgeten spräckte vi ganska snabbt när vi bestämde oss för att höja standarden till permanent-standard istället för att ha ladan som ett fritidshus. Efter det beslutet dubblade vi budgeten och exkluderade inköpet av tomten med ladan på i budgeten och det har vi lyckats hålla ganska bra.


Har följt er länge och gillar stort ert lilla paradis. Undrar bara över planlösningen, hur hänger rummen ihop?

Vi har valt att koncentrera kök, badrum och teknikrum till ladans gamla stalldel, vilket är den rödmarkerade delen i bilden. Andra halvan är vårt allrum och precis mitt emellan dem leder trappan upp till övervåningen. Vi har bara övervåning över halva huset, d.v.s. över kök, badrum och teknikrum. Allrummet är öppet upp till nock och har en takhöjd på över sju meter. På övervåningen finns en liten övre hall med en kamin och ingång till våra tre sovrum som är relativt små och mest avdela för att just sovas i. Leka gör barnen exempelvis i lekhörnan i allrummet så deras små rum behöver ingen plats för leksaker. I de små barnrummen finns en säng på vardera sidan fönstret, likt små alkover. I ena änden av vårt sovrum som är något större finns en klädkammare som rymmer hela familjens kläder.

Kommentera