Att få bort hundraårig smuts

Med tanke på att vår lada är sisådär sju meter hög har ingen någonsin bekymrat sig över att städa den speciellt noggrant. I synnerhet har ingen brytt sig om att städa spåntaket. Det kan nog till och med vara så att det spindlar som gjort den här spindelväven är utrotningshotade för länge sedan. Så mycket gammal lort och spindelnät sitter det i vårt tak.

stadningavtaket02

Man önskar ju att det var lite mer som i en tvättmedelsreklam när man tittar upp i taket, lite mer BANG – OCH SMUTSEN ÄR VÄCK.

De senaste dagarnas projekt har varit att rengöra spåntaket –  ett synnerligen tråkigt arbete men vi vill ju inte heller har ett innertak som ser ut som på bilden ovan.

stadataket01

Jag börjar med att dammstuga bort den värsta smutsen och dammet men det är i princip omöjligt att få bort allt med dammsugare. Så därefter går jag på med borstar och dammsugare parallellt. Borste för att luckra upp smutsen och dammsugare för att suga upp den.

stadningavtaket04

Eftersom det är många, relativt smala, springor fungerar flaskborstar bra för att komma åt all smuts även i de trånga utrymmena under taket. Dessa är i lite grövre kvalitet och inhandlade på ett byggvaruhus.

stadningavtaket_animation

Sen är det liksom bara att hålla andan, borsta och ducka för smutsen.

stadningavtaket00

Det är dock otroligt tillfredställande med ett rent tak. Det bästa med att det är så otroligt skitigt är att det blir en väsentlig skillnad.

stadningavtaket03

Vi kom även fram till att vi ska såpaskura takstolarna. Även om vi dammar och borstar dem riktigt ordentligt är det i princip omöjligt att få bort allt damm utan att skrubba dem med skurborste. Här har vi provskurat några. Den rödaktiga tonen försvinner dock när takstolarna torkat.

 

 

Kommentera