Älskade tofflor!

Inlägget är ett samarbete med Docksta Sko

I flera år gick jag (Therése) och sneglade på ett par klassiska slippers med korksula och i det vackra linnetyget Rutig strandråg i svart/natur från Växbo Lin. Förra sommaren köpte jag dem och jag har älskat och nött dem dag ut och dag in sedan dess. Jag köper väldigt sällan helt nya saker till mig själv och när det väl händer är det oftast något noga avvägt som jag tittat på länge och som jag verkligen vill ha.

Tofflorna från Docksta är så enkla att bara slinka i och ur. När man ska hämta ved, när man ska ut med hunden, när man ska hämta posten. Eller på jobbet. De funkar till allt och har, till skillnad från många andra tofflor, en fotriktig sula och tillverkas i hållbara och genuina material. De tillverkas i skofabriken i lilla Docksta och under 1950-talet föds de klassiska modellerna av slipper Gunilla (för damer) och Patrik (för herrar). Dessa modeller som är ikoniska för Docksta Skor idag. Hantverket och stegen i tillverkningen ser likadana ut idag som 1923 – allt sker fortfarande för hand i fyra olika steg:

1) Stansning: Här skär man ut de olika bitarna med stansknivar. Såväl skinnet som sulorna.

2) Nåtling: Nåtling är det moment där de olika bitarna från stansningen sys ihop.

3) Pinning: Här sätter man nåtlingen på läst, även kallat sträckning.

4) Bottning: I detta moment sätts sulan på plats, och man fräser sulkanten. Ytterligare finish och avsyning sker även i detta steg.

docksta04-nbvoel

Under 1950-talet föds de klassiska modellerna av slippers Patrik (för herrar), Gunilla (för damer) och för de allra minsta finns Karl-Astrid.

Allt läder som används i tofflorna kommer från Tärnsjö läder och är naturgarvat med vegetabiliska ämnen från växtriket som tillåter såväl fötter, lungor och naturen att andas.

docksta03-nbvoel

Jag blev så glad när jag såg att Gunilla-toffeln nu finns i fler färger i det vackra mönstret Rutig Strandråg. Förutom de svarta som jag har sedan tidigare har finns nu även blå/natur och röd/natur. Båda är otroligt vackra färgställningar och jag uppskattar verkligen att även materialet till skons överdel vävs på ett hantverksmässigt sätt och i Sverige. Det både syns och känns att det är bra material och ett skickligt hantverk!

docksta01-nbvoel

Tofflorna med motivet ”Fläder” från Jobs handtryck är en annan favorit. Alla slippers med ovansida av tyg har levande mönster som ger varje sko ett unikt utseende.

docksta02-nbvoel

Efter min mormor ärvde jag ett par senapsgula slippers (i ärlighetens namn räddade jag dem nog från att bli kastade i samband med att hon gick bort). De är säkert från 1960-talet och håller ännu. Jag älskar verkligen att samma tofflor fortfarande tillverkas i Sverige i såväl hållbara material som design. Den dag när mina barnbarn traskar omkring i mina gamla Gunilla kommer jag att vara stolt! Älskade tofflor!

Kommentera