Hur fick vi ner 110 kvm taktegel?

Under helgen som nyss passerat tog vi ner takteglet från ena sidan av huset. Det visade sig vara ett arbete som vi lite smått hade underskattat jobbigheten i. Men med envishet, ryggont, bakvärk (sittkomforten på taket är inte den bästa…), två duktiga hantlangare; Ofelia (13) och Idun (8) fick vi ner 110 kvadratmeter tegel under helgen.

bortmedtaket01Under hela lördagen gjorde vi ungefär en femtedel av hela taket. Förhoppningen om att faktiskt hinna få ner hela taket var just då ganska uppgiven.

bortmedtaket02Vi hade i alla fall vädret på vår sida och med ömsom sol och ömsom molnighet var faktiskt vädret helt perfekt för att ta ner taket.

bortmedtaket03Mannen på taket. Marcus plockade ner allt tegel.

Första anhalten för teglet var rännan som syns i bild. Därefter stod Ofelia (13) på byggställningen nedanför, tog emot teglet och langade vidare i den andra rännan som gick från byggställningen ner på marken där Idun (8) och Therése tog emot och staplade tegelpannorna.

Vad behlövs för att få ner takpannorna utan att de går sönder?

  • Ränna som pannorna kan kana ner i (byggs enkelt av plankor, vi använde virke från vindskivor vi rivit ner)
  • Något mjukt som pannorna kan landa på (t.ex. gamla madrasser  eller filtar)
  • Någon/några som systematiskt langar pannor
  • Någon/några som systematiskt tar emot och staplar pannor

Vi kommer att kunna återanvända tegelpannorna till en redskapsbod och till toppen av en mur som vi planerar att ersätta planket mot vägen med så småningom – byggåtervinning när det är som bäst!

 

1 Comment

  1. […] För några veckor sedan tog vi ner allt tegel på framsidan av ladan. Och idag var det baksidans tur. Till hjälp hade vi Oden och Ofelia. […]

    Svara

Kommentera